Matka Islantiin – lennot, majoitus, kohteet, budjetti

Nyt, kun kesän matkojen suunnittelu alkaa olla ajankohtaista, ajattelin jakaa vinkkejä minun ja puolisoni kahdeksan päivän road tripiltä Islantiin kesältä 2018. Kyseessä on yksi parhaimmista matkoistani koskaan, ja yksi suurin syy tähän oli todella tarkka suunnittelu kuukausia ennen matkaa. Kun lennot, majoitukset, aktiviteetit ja budjetti on mietittynä etukäteen, niin paikan päällä voi keskittyä tärkeinpään – henkeäsalpaavaan luontoon.

Islannin matkan budjetti

Islanti ei tosiaankaan ole budjettireissaajan unelmakohde. Yleinen hintataso on jopa suomalaiselle kukkarolle erittäin kallis. Suurimmat säästöt saa aikaan, jos:

  • matkustaa kuumimman kesäsesongin ulkopuolella – monet kohteet nostavat hintojaan kesäkuukausina
  • on valmis majoittumaan hostellissa tai teltassa
  • auton vuokraamisen sijaan kulkee bussilla
  • on valmis kokkailemaan ruokiaan itse – monissa hostelleissa ja AirBnB:ssä on mahdollisuus käyttää keittiötä

Silti varootuksen sana – me emme todellakaan valinneet luksusvaihtoehtoja, ja silti matka on edelleen yksi kalleimmista ulkomaanmatkoistamme koskaan.

Lennot Islantiin

Jos olet valmis joustamaan matkustusajankohdassa, niin voit saada lennot hyvinkin edullisesti. Kokeilimme Momondon avulla varmaan jok’ikistä mahdollista 7-9 päivän yhdistelmää neljän viikon säteellä, ja lopulta löysimme päivät, joilla saimme Finnairin suorat lennot vajaalla 200 eurolla. Ostimme lennot noin kolme kuukautta etukäteen. Jos edullisia suoria lentoja ei löydy, kannattaa myös harkita välilaskullisia lentoja, joilla matka-aika voi olla hyvinkin inhimillinen.

Majoitus Islannissa

Tätä en voi korostaa tarpeeksi – varaa majoitukset ajoissa, mielellään heti lentojen ostamisen jälkeen. Islannin majoituskapasiteettia ei ole luotu kesän turistipiikkiä ajatellen, joten monet edulliset majoitukset varataan kesäksi täyteen alta aikayksikön. Kun varasimme majoituksia heinäkuun matkallemme huhtikuun alussa, monet suositut paikat olivat jo tupaten täynnä.

Ihan rehellisiä hotelleja Islannissa on vähän, ja ne ovat keskittyneet isompiin kohteisiin ja kaupunkeihin. Ne ovat myös erittäin kalliita – keskinkertainen kahden hengen huone voi maksaa helposti 300 euroa yöltä. Siksi suosittelen lämpimästi hostelleja ja AirBnB:tä, jos on valmis tinkimään omasta vessasta ja suihkusta.

Auton vuokraaminen

Vuokrasimme auton Blue Car Rentalin kautta Reykjavikin keskustasta, ja palautimme sen matkan päätteeksi Keflavikin lentolentälle. Automme oli passelin kokoinen Toyota Yaris. Sisämaan vuoristokohteita varten olisi tarvinnut huomattavasti kalliimman nelivedon, mutta olimme valmiita tinkimään tästä ja ajamaan turvallisempia teitä pitkin. Polttoaine on Islannissa todella kallista, joten kannattaa varautua, että auton vuokra ja bensat saattaa olla matkan suurimpia menoeriä.

Kohteet

Reilun viikon matkallemme mahtui monenlaisia perinteisiä kohteita. Ajoimme maan ympäri vastapäivää ”ring roadia” eli valtatietä 1 pitkin. Alla on listattuna suosikkejani:

Reykjavik

reykjavik-hallgrimskirkja
Näkymä Hallgrimskirkja-kirkon tornista
  • Osallistuimme heti matkan aluksi ”ilmaiselle” kävelykierrokselle, jossa erinomaista englantia puhunut herrasmies esitteli kaupungin tärkeimmät kohteet. Lisäksi hän antoi käytännön vinkkejä esimerkiksi edullisten ruokakauppojen ja ravintoloiden suhteen. Vaikka kyseessä oli nimellisesti ilmainen kierros, niin maksoimme lopuksi osallistumisestamme pienen korvauksen käteisellä, kuten myös suurin osa osallistujista. Fun fact: kyseessä oli koko matkalle ainut tilanne, jossa tarvitsimme käteistä rahaa.
  • Hallgrímskirkja: korkean kellotornin huipulta (jonne pääsee hissillä) on upeat näkymät ympäri kaupungin
  • Kulttikohde Blue Lagoon sen sijaan oli lievä pettymys. Altaat olivat täynnä selfieitä ottavia turisteja, ja hintataso oli järkyttävä. Vastaavia kylpylöitä olisi löytynyt Reykjavikin keskustasta huomattavasti halvemmallakin.

Vestmannasaaret / Vestmannaeyjar

eldfjell
Eldfjellin huipulla
  • Vestmannasaaret on pieni saariryhmä Islannin etelärannikolla. Pääsaarelle Heimaeylle pääsee lautalla noin puolessa tunnissa. Lauttamatka kannattaa varata etukäteen.
  • Vuoden 1973 Eldfell-tulivuoren purkautumisen synnyttämän tuhkakartion huipulle kannattaa kävellä. Nyppylä on sen verran matala, että sen huipulle kävelee nopeasti, jolloin aikaa ja energiaa jää muullekin. Mäen huipulla maaperä on vielä osittain lämmin yli 45 vuoden takaisen purkauksen seurauksena.
  • Pääsaarella on pieni mutta sympaattinen akvaario ja luonnontieteellinen museo. Täällä voit hyvällä tuurilla päästä näkemään kesytetyn lunnin.

Islannin muut kohokohdat

  • ”Golden Circlella” riittää nähtävää. Lyhyen matkan sisällä toisistaan sijaitsevat Gullfossin vesiputous, niin sanottu alkuperäinen geysiiri (jonka mukaan muut geysiirit on nimetty) sekä Thingvellirin kansallispuisto, jossa voi kulkea kahden eri mannerlaatan risteyskohdassa.
  • Diamond Beach on näkemisen arvoinen paikka – hiekkaranta, jossa mustan hiekan keskellä kelluu jäälohkareita. Kivenheiton päässä on myös Jökulsárlónin jäätikkölaguuni, jossa isot jäälohkareet kulkevat virran mukana merta kohti.
  • Itärannikolla kannattaa piipahtaa Seyðisfjörðurin kylässä. Kylä sijaitsee kauniissa vuonossa, ja ajomatka alas kylään on henkeäsalpaavan upea. Tunnelmallinen kylä on täynnä värikkäitä pikkutaloja.
  • Pohjoisessa melko ainutlaatuinen kohde on Hverir, jossa maaperä muistuttaa Marsia ja mutalammikot pulppuavat. Lähellä sijaitsee Myvatn, yksi Islannin ainoista järvistä, joka on kaunis vehreydessään.
  • Islannissa on käytännössä kaksi kaupunkia: Reykjavik sekä pohjoisen Akureyri. Jälkimmäisessä kannattaa tsekata maailman pohjoisin kasvitieteellinen puutarha.

Islannin aktiviteetit

  • Islanninhevosvaellus – kävimme noin parin tunnin kierroksella islanninhevosilla Íslenski Hesturinn -firman kautta. Opas oli mahtava, ja kokemus oli hieno myös minulle, vaikken ollut tätä ennen koskaan ollut hevosen selässä.
  • Kävimme myös valassafarilla Húsavikissa. Koko kylä on rakentunut valasbisneksen ympärille, joten palveluntarjoajia riittää.

Viimeiset vinkit Islantiin

Islanti oli luonnoltaan ja maisemiltaan monipuolisin koskaan näkemäni kohde. Noin tuhannen kilometrin ajomatkalla saimme nähdä kauniita vuonoja, valtameren, kuumia lähteitä, jäätikköä, vehreää järvimaisemaa sekä aunutlaatuisia, suorastaan Kuuta tai Marsia muistuttavia maaperiä. Olisimme voineet helposti viettää maassa vielä monta päivää lisää, mutta tässä budjetti tuli valitettavasti vastaan. Esimerkiksi sisämaata varten olisimme tarvinneet nelivedon, joka olisi nostanut budjettia hurjasti.

Ainut harmillinen asia oli sää. Reykjavikin oppaamme mukaan Islanti kärsi surkeimmasta kesäsäästä 30 vuoteen, ja sen huomasi: käytännössä koko matkan ajan saimme kärsiä noin 10 asteen lämpötiloista, sateesta ja tuulesta. Eli vinkki: vaikka matkustaisit keskikesällä, pakkaa mukaan lämpimiä vaatteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *